Liceu

Descoperă liceul RGS

Romanian Gifted School este acreditată pe curriculum britanic (PENTA) și autorizată să funcționeze ca școală IB (International Baccalaureate) și IALDS (SUA). Școala a depus formalitățile pentru înscrierea în Registrul Special al Școlilor Private pe Curriculum Internațional, din cadrul ARACIP.

RGS oferă elevilor săi competența de a gândi, de a cerceta, abilitatea de a interacționa, de a comunica și de autoevaluare, abilitatea de cunoaștere de sine, prin rapoarte de evaluare cu descriptori binedefiniți și măsurați de specialiștii școlii. Curricula academică este însoțită de o multitudine de inițiative pentru a oferi elevilor o experiență completă prin voluntariat, stagii de internship, diverse evenimente specific pentru comunitatea noastră:  ateliere, workshop-uri, conferințe si CAS (Activități ce stimulează creativtatea, implicarea în comunitate și empatia).

Procesul de selecție

Procesul de selecție constă în două etape și se adresează doar elevilor care sunt înscriși la RGS sau care vor să se transfere de la alte licee internaționale – IBO sau BSO:

1. Testarea pentru orientarea în carieră
2. Înscrierea pentru filiera DP-IBO sau A LEVEL (ultimii doi ani de studiu)

Testarea se realizează pentru a înțelege:

  • Tipologia adolescentului 
  • Modul în care procesează, prelucrează, organizează informația
  • Motivația pentru învățare

 

La Romanian Gifted School se ține cont de toate cele trei vârste ale unui adolescent:

  • Vârsta socială
  • Vârsta emoțională
  • Vârsta cognitivă

Programeaza o evaluare

Înscrierile pentru anul școlar 2023-2024, încep în data de 25 Octombrie, 2022.

Curricula

Adolescenții care urmează cursurile DP-IBO sau A Level pot alege materiile în funcție de facultatea spre care se îndreaptă. Materiile se aleg cu un an înainte de a intra la liceu. 

Elevii RGS pot urma următoarele trasee profesionale:

  • inginerie
  • medicină
  • economie
  • psihologie
  • arte (film, scenografie, regie)

A Level

 

Optiunea 1

Optiunea 1

Optiunea 1

Optiunea 1

Limbă

Materii comune

Inginerie

 

Fizică

Chimie

IT

Afaceri

Germană

Japoneză

Engleză

Matematică

Scriere creativă

Dezvoltare personală

Orientare în carieră

 

Științe

 

Biologie

Arte

 

Psihologie

Arte plastice

Studii media

Afaceri

Științe

Stiințe umaniste

 

Economie

Istorie

DP IBO

 

Optiunea 1

Optiunea 2

Optiunea 3

Optiunea 4

Opțiunea 5

Materii comune

Inginerie

 

Informatică

(Computer Science)

Programare

(Information Tehnology)

Biologie

Literatură română

 

Literatură engleză

Matematică HL

Engleză

Scriere creativă

Dezvoltare personală

Orientare în carieră

 

Tehnologie de priectare

(Design Tehnology)

Științe

 

Biologie

Afaceri (Business Management)

Economie

Chimie

Fizică

Arte

 

Biologie

Psihologie

Arte vizuale

Matematică SL

Stiințe umaniste

Studii media

Program

Programul la RGS este:

  • 8.30 – 16.00 program educațional.

Opțiuni Bacaureat

RGS pune la dispoziție două opțiuni de bacalaureat, Internațional Bacalaureat – Diplomă Programme și A Level. IB este primul standard de Bacalaureat conceput în 1964. A Level este standardul de Bacalaureat britanic implementat din 1996. 

Alege Romanian Gifted School

Ciclul liceal

2 ani liceu in sistem international versus 4 ani in system romanesc

Tip balaureat

IB/A-level Vs Bacalaureat Romanesc

Profilul absoventului

Self management, Communication skills, Thinking skills, Researcher skills, Creative skills

Ce ne diferențiază de alte inițiative?

Procesul complet de testare psihologică pentru depistarea coeficienților sociali (și comportamentali), emoții și cunoștințe

Conținut curricular bazat pe interese, abilități și talente

O echipă de profesioniști specializați în psihopedagogie pentru copiii cu abilități inalte

Pregătire cu oameni specializați pe domeniul de studiu ales (din IT, management de proiect, medicină, arte)

Posibilitatea de a vă implica ca voluntari în anumite activităţi din cadrul Romanian Gifted School (primiţi diplomă de voluntari necesară la dosarul de aplicare la facultate

Mentori din USA cu un background de 40 de ani în domeniul educației copiilor cu abilități inalte

Parteneriate internaționale pentru instrumente de învățare în conformitate cu modelul de educație Romanian Gifted School- Renzulli Learning

Ce spun elevii noștri?

Aron, copilul care în timpul liber se documentează despre furnici.

Aaron este copilul care, atunci când alți copii cer luna de pe cer, el este fericit dacă primește o papiotă de ață cu care este în stare să stea ore în șir pentru a construi „lasere” sau alte lucruri pe care și le imaginează. Îi place de asemenea să se joace cu lego, să construiască platforme pe calculator. În aceasta perioadă a vieții, are 15 ani, cel mai mult i-ar prii să aibă un mentor care să-l învețe despre circuite electrice.

În afară de papiotele de ață și lego, Aaron mai este pasionat de documentare științifice, desen, avioane, medicină și limba japoneză. Este un fin observator a ceea ce se întâmplă în jurul lui și are bucuria de a comunica. Îi place mult să despice firul în patru și povestește cu detalii și umor tot ceea ce vede: culori, haine, așezare în spațiu, mâncare, gesturi, mimică.

Aaron a fost un copil care a ieșit în evidență încă de când avea aproape un an și jumătate și vorbea folosind propoziții și fraze din ce în ce mai articulate. În clasa a doua a făcut un test IQ, după ce învățătoarea s-a tot plâns că nu vrea să scrie nicio literă la școală. „Așa am aflat că am un copil gifted, cu o memorie extraordinară și cu un spirit de observație ieșit din comun”, spune mama lui Aaron, care adaugă că fiul ei învață foarte rapid pentru școală.

Când era mic îi spuneam Domnul Sugativă sau Burețel, pentru că absoarbe cu mult interes orice informație nouă”, spune mama lui. Cum își petrece un copil gifted timpul liber? „Nu știu alții cum sunt, dar Aaron se documentează în timpul liber. Ultima dată a studiat timp de 6 ore pe internet despre furnici”. Aaron este un copil extrovertit, căruia îi place să aibă prieteni, dar nu reușește foarte mult acest lucru, iar atunci când va fi mare își dorește să facă cercetare pentru aparatură medicală.

Aaron-Matei Ilie Cursant

La vârsta de 15 ani și jumătate, Maria are foarte multe pasiuni, așa cum îi stă bine unei adolescente: artă, medicină, psihologie, dans, Marilyn Monroe, filme, cărți și multe altele.

Dacă pasiunile ei ar trebui rezumate într-un singur cuvânt, atunci ar trebui spus că Mariei îi plac cărțile. Citește aproape tot timpul, de multe ori până noaptea târziu, chiar dacă a doua zi, de dimineață, are ore.

Citește și scrie diverse, pictează, gătește, se uita la documentare și are mare „lipici” la oameni; îți intră repede pe sub piele, direct la inimă. Iubește oamenii.

Maria Petre Cursant

David are 17 ani. La vârsta de 5 ani a fost testat în SUA și de atunci merge la clasa „gifted”.

Despre David, părinții lui spun că, în timpul liber, coace idei și este preocupat de planificare și management de proiect. Dar preferă și poveștile; citește, se uită la filme. De multe ori, gătește. Îl relaxează.

„Încă de la vârsta de un an se așeza la măsuță și trebuia să stai cu el cel puțin o oră ca să deseneze, să „citească”, să construiască. Și vorbea mult, povestea tot felul de întâmplări cu și despre micii lui prieteni (dar noi nu înțelegeam tot)”, spune mama băiatului. Pe lângă talentul vădit la scris și la desen, David are o abilitate aparte: citește oamenii. E foarte atent la cei mai mici decât el și are un simț al umorului foarte rafinat. Este un tip deschis și sociabil, dar foarte precaut; de aceea își face prieteni greu, dar îi prețuiește cu atât mai mult.

De când este la Romanian Gifted School, David a fost sprijinit să își descopere pasiunea pentru Design Technology

David Berlo Cursant

Programe și taxe școlare!

Descoperă prețurile serviciilor oferite de Romanian Gifted School și beneficiile acestora.

Întrebări frecvente

Cele două sunt echivalente, dar au abordări diferite ale predării și evaluării, au cerințe și forme de evaluare diferite. Elevii își pot echivala diploma de IBO sau A Level prin depunerea unui dosar simplu la Ministerul Educației - https://cnred.edu.ro/ro/echivalare-diplome-nivelbacalaureat-scoli-particulare-straine-din-Romania 

Ambele bacalaureate sunt acceptate la înscrierea în facultățile din țară și străinătate. 

Notă: Școala a depus formalitățile pentru înscrierea în Registrul Special al Școlilor Private pe Curriculum Internațional, din cadrul ARACIP.

Ambele bacalaureate sunt acceptate la înscrierea în facultățile din țară și străinătate. Înainte de a te orienta spre unul sau celălalt bacalaureat, te sfătuim, ca împreună cu consilierul RGS, să analizezi site-urile facultăților, să pui întrebări, în scris, la secretariatul universităților și abia ulterior să iei o decizie. Noi te îndrumăm în acest demers la final de Gimnaziu 4-5 (Y10).  

Există o tendință crescândă a facultăților de a favoriza absolvenți de DP. De ce? Curriculum IB DP este standardizat - toate școlile predau același conținut în aceeași formă. Evaluarea este standardizată, notarea se face în afara țării, de către evaluatori internaționali. Notele DP diferențiează clar un elev bun, un elev foarte bun și unul excelent. Elevul are șansa de a alege materiile care îi sunt cele mai utile și de care este cel mai interesat. Elevul este obișnuit cu rigorile academice și are dezvoltată gândirea critică și abilitatea de a studia independent. Admiterea se poate focusa pe notele obținute la materiile relevante pentru specializarea pe care elevul o vizează, nu pe medie. Facultățile recunosc munca depusă de elev și acordă credite universitare transferabile în funcție de notele obținute la diferite materii DP relevante: https://www.sehs.net/ibcollege-credit 

Rezultatele cercetărilor asupra impactului avut de absolvirea DP-ului în diferite medii, inclusiv defavorizate, în scoli DP private si de stat: https://www.ibo.org/globalassets/publications/ib-research/globalkeyfindingssheeten.pdf 

 

Înainte de a decide dacă este SAT sau DP, îți recomandăm să te consulți cu colegii noștri din departamentul de orientare în carieră. Împreună puteți decide, după o consultare prealabilă cu secretariatul universității respective. Majoritatea universităților au regulamentul pe site. Studenții cu cetățenie română sunt tratați ca studenți români, indiferent de diploma de bac sau școala absolvită (privată pe curriculum internațional / românesc sau publică)). 

Șase materii. În funcție de alegerea materiilor, HL (higher level) sau SL (standard level), vor fi 30+ore / săptămână. 5 ore pentru HL; 3 ore pentru SL (24h de curs) plus 2 ore TOK (Theory of Knowledge), 2 ore CAS (Creativity, Activity, Service), 2 ore Extended Essay. 

Manualele DP sunt acreditate IBO, realizate de profesori DP cu experiență. Fiecare materie are ca resursă primară ghidul profesorului (o variantă complexă a "programei școlare", care include tot ce înseamnă educația IB DP, de la curriculum, la evaluare, exemple de activități și metode), pe baza căreia au fost realizate manualele. Fiecare manual conține "trunchiul comun" - the core - comun pentru SL și HL și capitole opționale din care profesorul selectează fie doar pentru HL fie și pentru SL (în funcție de fiecare ghid). Manualele coin toată materia pentru cei 2 ani de studiu. 

Nu. Nu este necesar. Ceea ce înveți pentru DP este mai mult decât suficient pentru admiterea la universitate. DP-ul cuprinde ambele pregătiri – diploma de bacalaureat și examenul de admitere. Diploma de Bacalaureat Internațional este cartea de vizită pentru intrarea la facultate.  

Temele au ca scop: obișnuirea cu formatul de examen, dezvoltarea abilităților de învățare independența (ATL skills), fixarea noțiunilor. Fiecare profesor decide în ce constau temele, cât de des face evaluarea. Toate acestea compun portofoliul personal. Cerința este de a avea o notă semestrială, care însumează efortul depus și cunoștințele acumulate de peste semestru. 

Nu sunt mai ușoare. Atât A Level-ul, cât și DP-ul au mai puține materii, însă sunt solicitante. La DP se studiază cele 6 materii în profunzime.  

Decizia este luată înainte de mijlocul semestrului 2 din Gimnaziu 4-5 (Y10) (Februarie-Aprilie).  

Pașii sunt următorii: 

  • Întâi are loc o evaluare de orientare în carieră 
  • O evaluare și recomandare făcută de profesorii care predau la DP, respectiv Gimnaziu 4-5 (Y10) 
  • O întâlnire cu consilierul și coordonatorul DP al RGS 
  • O analiză făcută în familie legată de provocări și oportunități 

Suntem curioși te cunoaștem. Dacă ai întrebări suplimentare, trimite-ne un mesaj folosind formularul alăturat.

Folosim cookies pentru a va oferi cea mai buna experienta folosind website-ul nostru. Puteti gasi mai multe informatii in politica de confidentialitate cat si politica cookies. Vezi politica de confidentialitate
Accept
Folosim cookies pentru a va oferi cea mai buna experienta folosind website-ul nostru. Puteti gasi mai multe informatii in politica de confidentialitate cat si politica cookies. Vezi politica de confidentialitate
Accept